Thursday, July 16, 2009

Nak KAYA ker???

Sewaktu sorang si mamat dalam perjalanan manaiki kereta untuk pulang ke KL daripada JB melalui lebuhraya, beliau berhenti rehat di salah sebuah hentian. Sewaktu berehat maka datanglah kepadanya seorang tua yang berpakaian agak compang-camping lalu menegurnya," Anak nak ke mana?". Si mamat menjawab ringkas, "KL" Orang tua itu bertanya lagi, "Boleh pakcik tumpang sampai ke Pagoh" dan dijawab oleh si mamat tadi "Ehm... bolehlah." Sambil dalam fikiranya memikirkan ini mungkin ada sesuatu musibah atau petunjuk yang baik untuknya.
Lantas orang tua itu masuk dan duduk di dalam keretanya. Dalam hati si mamat berkata, "Hai, siapalah orang tua ni, orang ke atau ...??? Ahhh... Tak per lah..." Beliau meneruskan perjalanannya. Sebaik menghampiri Pagoh, orang tua tadi bertanya, "Anak nak kaya tak?" Si mamat tersentak dan berkata dalam hati,"Dah buat dah orang tua ni. Nak bagi aku kaya pulak. Aku dah agak tadi ini mungkin petunjuk yang baik buat aku. Memang ramai yang mendapat 'petunjuk' untuk menjadi kaya dengan cara sebegini. Orang tua ni nak bagi aku nombor kot. Atau nak menguji aku? Tak per... tak per... relax dulu... Ujian nie..." Si mamat pun jawab, "Tak apalah pakcik, hidup sederhanapun cukup. Kalau kaya nanti lupa diri pulak" Orang tua tu tak bertanya lagi. Dalam hati si mamat berkata mungkin jawapannya adalah yang terbaik takut-takut itu hanya ujian daripada orang tua tadi. Kemudian orang tua tu tanya lagi, "Anak nak kaya tak?" Si mamat jawab serupa yang tadi, "Tak apalah pakcik, saya lebih senang hidup sederhana".
Bila sampai di Pagoh, orang tua itu minta diturunkan lalu berkata, "Tu, pakcik ada tinggalkan satu tin kaya cap Yeo's untuk anak sebagai tanda terima kasih kerana tumpangkan pakcik." Terima kasih, ya nak." lalu orang tua tu turun dari kereta. Si mamat tersipu-sipu malu lalu menjawab, "Terima kasihlah pakcik" lalu meneruskan perjalanan. "Agak-agak ler kalo korang kat tempat si mamat tu apa perasaan anda??? Tebal 14 inci. hehehe... Jangan mareee yerrr..."

Pengajaran dari cerita tadi,
kalau orang bagi kaya mintak dia roti sekali. hehehe...

No comments:

Post a Comment